De fine dåbsklude har fået æsker at ligge i

Af Bodil Susgaard, Rødding menighedsråd

daabskludaeske
For et år siden fortalte vi i kirkebladet om, at Rødding, Løvel og Pederstrup kirker har opfanget den nye, landsdækkende trend med, at der er medlemmer af vores lokale nørkleklub eller andre frivillige, som strikker klude til dåbsbørnene. Altså at dåbsbarnet får en gave fra kirken – en strikket klud med kristne symboler. Ja, Niels-Peter har også for nylig døbt børn, hvor forældrene er kommet med deres egen dåbsklud. Det seneste er nu, at vi har fået fremstillet æsker med folkekirkens logo på til dåbskluden.

Under dåben lyder det: I Faderens, Sønnens og Helligåndens navn. Når præsten under dåben har øst vand på dåbsbarnets hoved tre gange, bliver vandet de fleste steder tørret væk med en papirserviet eller et bomuldsstykke. Men i mere end 50 sogne bliver dette nu erstattet af noget mere vedvarende: Håndstrikkede dåbsklude med kristne symboler. En ide, som opstod en oktoberdag 2016.

Dåben er jo en meget intens handling, der griber familien, som står omkring døbefonden med den lille. Derfor er det noget helt særligt for dåbsforældrene at få noget med hjem, som har været i brug under ritualet. Dåbskluden bliver værdsat, og hvem ved om der ikke bliver passet så godt på den, at den kan gå i arv til kommende generationer. En ny tradition i vores pastorat omkring dåben er blevet født. En tradition som giver mening for de kvinder, som strikker dåbskludene, for selve dåbsbarnet og dets forældre, som får et varigt minde fra dåbsdagen, samt for en eventuel kommende generation.